Meta & Fysikken: Afsnit 2: Rumrejser

Rumrejser

Afstandene i rummet er enorme, så hvis vi begiver os ud på en rumrejse til andre planetsystemer er det vores børn og børnebørn der kommer frem. Som løsning på dette talte vi om Kryo-søvn og andre dvale tilstande blandt andet Torpor.

Mennesket skal også kunne modstå stråling, når vi forlader Jordens beskyttende magnetfelt. Vi talte om stråling og specielt om disse soludbrud der kan påvirke vores skrøbelige elektronik.

Her er et link til udbruddet i september 2017. Det der blev slynget ud ramte ikke jorden direkte -vi var et heldigt sted i vores kredsløb om solen. 
https://www.sciencealert.com/the-sun-just-spat-out-the-most-enormous-flare-in-12-years

'The Carrington Event’ er beskrevet på Wiki her:  https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859

Her er lidt mere om stråling og strålingsdoser: https://xkcd.com/radiation/

En løsning på vores ambitioner om at rejse i rummet er at skabe mennesker, der kan modstå stråling og som har naturlige dvale-perioder. Det er stadigvæk science-fiction, ikke mindst fordi det går imod vores etiske regler at pille ved menneskets DNA.

Denne her TED-talk går mere i dybden med hvordan mennesket kunne udvikle sig til at overleve i rummet. https://www.ted.com/talks/lisa_nip_how_humans_could_evolve_to_survive_in_space

Her er en artikel på dansk om hvordan kroppen bliver påvirket af at være i rummet: https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvordan-pavirkes-kroppen-af-vaere-i-rummet

Vores rejsemål bliver beboelige planeter om andre stjerner, de kaldes exoplaneter. Der er indtil videre fundet 3728 exoplaneter, hvoraf 53 er i den beboelige zone omkring deres stjerne (sol). Vi siger at den beboelige zone er hvor vand kan findes i sin flyende form. Hvis planeten er for tæt på, så er den for varm og alt vand er fordampet og er den for langt væk er den for kold og alt er frosset til is. 

Her er et diagram over exoplaneter i deres beboelige zone. https://en.wikipedia.org/wiki/Circumstellar_habitable_zone#/media/File:Diagram_of_different_habitable_zone_regions_by_Chester_Harman.jpg

Selvom at en exoplanet er i en beboelig zone kan det godt være at den har mistet sin atmosfære eller vand. Det er også vigtigt at exoplaneten har et godt magnetfelt, så liv på dets overflade er beskyttet mod stråling. 

For at undgå tab af liv sender vi robotter ud i rummet. Vores teknologi bliver hele tiden bedre og med tiden vil vi kunne sende robotter afsted, hvis formål er at bygge en sikker base for os mennekser.